Program BBK Memperkukuh Perpaduan Bangsa

Oleh ZAITON DAROIS

Bulan Bahasa Kebangsaan (BBK) kembali lagi. Tahun ini merupakan tahun keempat sambutan BBK diadakan sejak 2009. Sambutan BBK peringkat Kebangsaan pada tahun ini akan diadakan di Stadium Tertutup Nilai, Negeri Sembilan dengan tema “Satu Bahasa, Satu Bangsa, Satu Negara”. Tujuan utama pelaksanaan BBK adalah untuk memantapkan, memperkukuh dan mempamerkan jati diri dan citra bangsa Malaysia; menguatkan rasa megah terhadap bahasa kebangsaan; mengeratkan dan memperkukuh perpaduan bangsa melalui bahasa kebangsaan; dan menyemarakkan peranan bahasa kebangsaan sebagai tonggak pembinaan negara bangsa. Menerusi BBK, bahasa Melayu diharapkan menjadi wahana yang mengeratkan dan memperkukuh perpaduan pelbagai kaum di Malaysia, sekali gus menjadi tunjang pembinaan Negara bangsa.

BBK yang dilaksanakan sepanjang bulan Oktober setiap tahun, telah melalui pelbagai perubahan nama. Bermula dengan Kempen Minggu Bahasa Kebangsaan pada tahun 1960-an, kemudiannya bertukar kepada Gerakan Cintai l a h Bahasa Kita (GCBK) pada tahun 1987 hingga 1996, Gerakan Bahasa Kebangsaan Sektor Swasta (GBKSS) pada tahun 1996 hingga 2005 dan Minggu Sastera pada tahun 1987 hingga 1998. Namanya bertukar lagi, iaitu sebagai Bulan Bahasa dan Sastera Negara (BBSN) pada tahun 1999 yang dilancarkan oleh YAB Dato’ Seri Abdullah Haji Ahmad Badawi, Timbalan Perdana Menteri Malaysia ketika itu. Bersesuaian dengan matlamat pelaksanaannya, akhirnya pada tahun 2009, BBSN menjadi BBK.

Pelancaran Minggu Bahasa Kebangsaan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pusat ketika itu, Tun Syed Nasir telah diadakan pada 30 Januari 1960. Pada waktu itu, pelaksanaan Minggu Bahasa Kebangsaan bertujuan untuk menimbulkan kesedaran dalam kalangan rakyat terhadap bahasa kebangsaan serta menggalakkan penggunaannya. Tempoh pelaksanaannya dilanjutkan sehingga 6 Februari 1960 dengan menukarkan namanya menjadi Bulan Bahasa Kebangsaan dan berlangsung sehingga tahun 1966.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Bahasa, Oktober 2012.

Leave a Reply