Senggara atau Selenggara

Oleh RUSMADI BAHARUDIN

Satu berita hangat pernah memenuhi dada akhbar tempatan dan sempat menjadi bualan rakyat Malaysia, iaitu tentang isu penyelewengan kos senggaraan kereta. Diberitakan bahawa kereta tersebut telah disenggara dengan kos penyenggaraan paling tinggi. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia telah turun padang untuk menyiasat kes itu kerana jumlah bayaran menyenggara kenderaan tersebut dikatakan terlalu besar.

Yang ingin diketengahkan dalam berita tersebut ialah penggunaan kata “senggaraan”, “disenggara”, “penyenggaraan” dan “menyenggara”, iaitu kata terbitan daripada kata dasarnya “senggara”. Dalam senarai kosa kata bahasa Melayu, ada satu lagi kata yang hampir sama maknanya dengan kata senggara, iaitu kata “selenggara”. Dalam konteks tertentu, kata “senggara” dan “selenggara” menampilkan gelagat semantik dan sosok sintaksis yang sering kali bertukar ganti ciri penggunaannya. Dalam kamus bahasa Melayu, ciri kesinoniman kedua-dua kata ini turut dirakamkan. Kamus Dewan telah pun merakamkan penggunaan kedua-dua kata ini sejak edisi pertamanya lagi, iaitu yang diterbitkan pada tahun 1970 dan yang paling mutakhir ialah edisi keempat, diterbitkan pada tahun 2005.

senggara; menyenggara, menyenggarakan mengurus(kan), mengendali(kan), menyelenggara(kan); penyenggaraan perihal menyenggarakan, pengendalian, pengurusan; selenggara.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Bahasa, November 2012

Leave a Reply