Pilihan Raya dan Bahasa

Oleh Zulkifli Salleh

Pada pertengahan Februari lalu, Latvia mengadakan pungutan suara atau referendum: Apakah bahasa saya? Keputusan pungutan suara yang diadakan itu menunjukkan penolakan yang jelas terhadap bahasa Rusia sebagai bahasa rasmi kedua di negara itu. Seandainya keputusan adalah sebaliknya, maka bukan sahaja bahasa Rusia diterima sebagai bahasa rasmi kedua Latvia, tetapi juga bahasa itu menjadi salah satu bahasa dalam Kesatuan Eropah, tanpa memerlukan keanggotaan negara Rusia sendiri.

Beberapa pilihan raya telah dan akan berlangsung pada tahun ini. Pilihan raya presiden Rusia baru sahaja selesai pada bulan Mac lalu. Negara lain yang turut tersenarai ialah Perancis dan Amerika Syarikat, dan kemungkinan besar Malaysia. Dalam mana-mana pilihan raya, semasa kempen, fokusnya berkaitan dengan isu dan selepas keputusan diketahui, berkaitan dengan angka. Lazimnya, isu yang disentuh berkaitan dengan ekonomi, keselamatan, dasar luar, dan tidak ketinggalan peribadi calon yang bertanding.

Amerika Syarikat, yang akan mengadakan pilihan raya presiden pada bulan November ini, kini rancak dalam pemilihan awal Parti Republikan untuk menentukan calon presiden yang akan menentang Barack Obama daripada Parti Demokratik. Pada peringkat pemilihan awal ini, bahasa juga mendapat perhatian calon Republikan yang bertanding.

Apabila salah seorang calon, iaitu Newt Gingrich, memberitahu Saluran Yahudi, iaitu stesen televisyen kabel bahawa orang Palestin hanya “umat yang direka”, sehingga mencetuskan kontroversi, beliau menggunakan hujah bahasa dan budaya. Tegas beliau, tidak wujud bahasa dan budaya Palestin, sebaliknya yang wujud ialah bahasa dan budaya Arab. Gingrich bermaksud bahawa oleh sebab orang Palestin merupakan orang Arab kerana mereka bertutur dalam bahasa Arab, mereka adalah sebahagian kolektiviti yang tidak tentu bentuknya, dan dengan itu, kurang kualiti, iaitu bahasa, budaya, dan tradisi yang unik yang berkaitan dengan taraf negara. Menteri Kabinet Israel, Uzi Landau, bersetuju dengan Gingrich dan mendakwa bahawa “umat Palestin tidak mempunyai bahasa dan budaya mereka sendiri, sebaliknya merupakan sebahagian dunia Arab yang lebih luas.”

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Bahasa, Mei 2012

Leave a Reply