Stilistik: Wahana Penghasilan Karya Kreatif

Oleh Julia Juis

Setiap individu yang tahu membaca mampu menulis sajak dan aneka genre penulisan, seperti cerpen, drama atau novel. Mereka yang bijak menulis dapat mencoret barisan kata lalu mengiktiraf tulisan tersebut sebagai sajak.

Walau bagaimanapun, tidak semua individu berkebolehan mencipta puisi, cerpen, drama atau novel yang mempunyai darjah estetika tinggi. Dalam bidang kesusasteraan, makna harfiah puisi ialah kelompok seni penulisan, merangkumi puisi tradisional, seperti pantun, syair, gurindam, qit’ah, rubah, masnawi, nazam serta puisi moden, iaitu sajak, yang bermula dengan kemunculan “Angan-angan dengan Gurindam” karya Omar Mustafa pada 18 Januari 1913 menerusi akhbar Utusan Melayu.

Namun demikian, Sasterawan Negara Dr. Muhammad Haji Salleh muncul dengan konsep “puisi” yang lebih menarik. Sekiranya Coleridge mendefinisikan poem atau sajak sebagai kata-kata terbaik dalam susunan terbaik, Muhammad memberikan nilai makna kata puisi dan sajak yang lebih mendalam. Semua orang dapat menulis sajak tetapi bukan semua sajak boleh diangkat sebagai puisi. Hal ini dikatakan demikian kerana takah nilai puisi adalah sangat tinggi berbanding dengan sajak lantaran aspek keindahan bahasa, gaya bahasa serta segala rupa estetika bentuk dan makna puisi yang dihasilkan. Hal ini menjadikan penghasilan puisi tidak semudah usaha menghasilkan sajak. Analogi ini dapat juga digunakan dalam semua genre penulisan yang ada.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Bahasa, Mei 2012.

Leave a Reply