Usah Tenggelam Dalam Kebanjiran

Berdasarkan kenyataan Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar dalam sidang Dewan Rakyat pada 23 Oktober 2013 yang lalu,sebanyak 2 116 998 pekerja asing yang sah dan berdaftar dilaporkan berada di negara ini sehingga 30 Jun 2013. Fenomena kebanjiran imigran jelas kelihatan apabila pendatang asing tanpa izin yang jumlah sebenarnya tidak dapat dipastikan itu dimasukkan dalam statistik ini. Isu ini sering dikupas dari aspek impaknya kepada sektor ekonomi dan sosial, tetapi tidak banyak orang yang memperkatakannya dari perspektif bahasa yang juga secara diam-diam mengundang pelbagai implikasi negatif terutama terhadap kelangsungan bahasa kebangsaan.

            Setakat ini tiada undang-undang khusus yang mewajibkan mereka agar mempelajari bahasa kebangsaan sebagai prasyarat kelayakan untuk berkhidmat dalam mana-mana sektor di negara ini. Meskipun terdapat inisiatif mereka secara peribadi untuk belajar bahasa kebangsaan demi kepentingan kerjaya mereka, tanpa adanya undang-undang khusus ini nescaya aspek mempelajari bahasa kebangsaan tidak akan dianggap oleh mereka sebagai suatu keperluan. Untuk itu, penggubalan undang-undang ini dilihat sebagai suatu keperluan yang wajib disegerakan kerana kita tidak mahu pada suatu hari nanti negara ini akan dibanjiri “koloni” pendatang asing yang dipenuhi dengan papan tanda yang bertulisan bahasa negara asal imigran seolah-olah kita sedang berada di luar negara.

            Dengan adanya ketetapan ini, maka ujian kecekapan bahasa kebangsaan kepada pekerja asing boleh dikenakan bagi menguji tahap penguasaan bahasa Melayu mereka sebagaimana yang bakal diperkenalkan kepada pelajar asing yang menuntut di institusi pengajian tinggi tempatan. Usaha ini sedang digerakkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka hasil kerjasama strategik dengan Majlis Peperiksaan Malaysia. Ujian ini sewajarnya dijadikan sebagai antara elemen terpenting dalam proses saringan awal sebagai syarat prosedur kemasukan sebelum mereka diberi permit untuk bekerja di negara ini. Langkah ini diharapkan berupaya membendung kebanjiran pendatang asing yang selama ini sudah banyak mendatangkan pelbagai masalah sosial, malah memberikan ancaman kepada keselamatan negara.

               Dalam masa yang sama, kursus khas bahasa Melayu juga penting untuk mendidik golongan ini supaya mereka bukan sahaja dapat memahami bahasa Melayu dengan baik sewaktu berkomunikasi dengan majikan masing-masing, malah menghormati nilai dan norma budaya tempatan. Keperluan ini amat signifikan terutamanya kepada pembantu rumah warga asing kerana kita tentu tidak mahu melihat anak-anak kita yang seharian dijaga oleh mereka lebih selesa bertutur menggunakan ungkapan “gue” dan “lo” berbanding dengan “saya” dan “awak”. Kesannya mungkin tidak dapat dilihat dalam masa yang singkat, tetapi cuba bayangkan jika hal ini tidak dipedulikan, apakah yang bakal berlaku pada mutu amalan berbahasa generasi akan datang?

Leave a Reply