IMPERIALISME BAHASA ITU BAHAYA

Dato’ Dr. Anwar Ridhwan

 Beliau merupakan salah seorang Sasterawan Negara. Sebagai penulis yang sering memerhati senario masyarakat sekeliling, beliau bukan sahaja merakam tetapi turut meluahkan sudut pandangannya yang kritis menerusi karya hebat yang pernah dihasilkan seperti Hari-hari Terakhir Seorang Seniman, Arus dan Naratif Ogonshoto. Kehebatan karya beliau ini nyata terserlah apabila dinobatkan sebagai penerima beberapa hadiah sastera seperti Hadiah Novel Gapena-Yayasan Sabah, 1979, Hadiah Sastera Malaysia 1984/1985 dan Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2000/2001. Kebolehan beliau bukan hanya diiktiraf di dalam negara, malah turut mendapat penghargaan pada peringkat serantau apabila pada tahun 2002, beliau menerima anugerah SEA Write di Bangkok, dan Hadiah Sastera Majlis Sastera Asia Tenggara.

S.1: Setelah tamatnya era perang dunia, kita tidak lagi berhadapan dengan ancaman penaklukan negara kuasa besar. Namun begitu, tanpa kita sedar, suatu bentuk penaklukan baharu mula menjajah minda masyarakat dunia yang dikenal sebagai “imperialisme bahasa”. Apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan “imperialisme bahasa” ini dan sejauh manakah bahayanya kepada masyarakat dunia?

Memang, kini seolah-olah tiada ancaman penaklukan negara kuasa besar ke atas negara-negara kecil. Namun begitu, keadaan ini mungkin tidak kekal, terutamanya apabila wujud kepentingan ekonomi. Sementara kita melihat tiadanya ancaman tersebut, sebenarnya imperialisme terus berlaku melalui pengembangan radas-radas ilmu pengetahuan, perniagaan dan budaya.

            Imperialisme bahasa merupakan satu konsep linguistik yang melibatkan pemindahan sebuah bahasa yang dominan kepada orang lain. Pemindahan itu melakarkan kuasa ekonomi dan budaya dominan yang datang bersama-sama dengan bahasa tersebut. Oleh sebab bahasa merupakan produk budaya, imperialisme linguistik tidak dapat dipisahkan daripada imperialisme budaya.

            Kalau kita membaca buku Robert Phillipson yang bertajuk Linguistic Imperialism yang diterbitkan pada tahun 1992, dinyatakan bahawa sejumlah penganalisis Rusia, sedar bahawa Barat telah menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa dunia kapitalisme dan untuk tujuan mendominasi dunia.

Leave a Reply