Perjuangan Mengisi Kemerdekaan dengan bahasa Kebangsaan Penuh Dugaan

Datuk Zainal Abidin Borhan merupakan nama yang tidak asing lagi dalam bidang kebudayaan tanah air. Beliau yang kini dilantik sebagai Ketua Eksekutif Yayasan Karyawan mulai 15 Disember 2011 pernah menjawat jawatan Pengarah Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya (2006-2011). Selain itu, beliau aktif dalam gerakan memperjuangkan bahasa dan kebudayaan sewaktu menjadi Setiausaha I Gabungan Persatuan Penulis Nasional Malaysia (GAPENA). Baru-baru ini, editor Dewan Bahasa telah berkesempatan menemu bual beliau di Yayasan Karyawan bagi mendapatkan pandangan beliau tentang perjuangan mengisi kemerdekaan dengan bahasa kebangsaan.

Sebagai individu yang bergiat aktif dalam pertubuhan yang memperjuangkan bahasa kebangsaan, apakah faktor yang mendorong Datuk terlibat secara langsung dalam hal ini?

Sebenarnya penglibatan saya didorong oleh beberapa faktor. Barangkali pendorong utama yang menarik saya untuk bergiat dalam hal ini ialah semangat yang saya warisi daripada keluarga saya terutama datuk di sebelah emak saya, iaitu Allahyarham Haji Muhammad Shah bin Yusof yang merupakan pensyarah di Kolej Melayu Melaka dan pengarang buku panduan tatabahasa Melayu yang berjudul “Senjuh Suratan” dalam versi Jawi pada tahun 1911 diterbitkan buat pertama kalinya oleh Kolej Melayu Melaka dan kemudiannya diterbitkan semula oleh Dewan Bahasa dan Pustaka. Bapa saya sendiri, Datuk Wira Borhan Mat Yaman juga merupakan tokoh bahasa dan kebudayaan yang memperjuangkan kemerdekaan. Saya juga banyak terlibat dalam pertandingan seperti koir dan syarahan yang dianjurkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka ketika Bulan Bahasa Kebangsaan ketika di bangku sekolah pada tahun 1960-an.

Ketika menjadi tutor dan pensyarah di Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya, saya mula didedahkan dengan aktiviti kebahasaan oleh pensyarah-pensyarah seperti Tan Sri Ismail Hussein, Tan Sri Taib Osman dan Profesor Dato’ Asmah Omar yang ada pada ketika itu mengajar di jabatan tersebut. Penglibatan semakin meluas apabila saya masuk ke dalam GAPENA sebagai Setiausaha II, yang pada ketika itu memperjuangkan semangat kebangsaan pada tahun 1970-an. Saya ditugaskan bersama-sama dengan anggota GAPENA yang lain untuk membentangkan kertas kerja di beberapa di ceramah, bengkel, seminar kecil, kongres dan konvensyen ke seluruh negara tentang isu-isu kebahasaan dengan kerjasama pertubuhan politik dan kelompok-kelompok tertentu. Ketika isu PPSMI, saya berpengalaman menghadiri beberapa pertemuan dan perbincangan yang melibatkan tokoh-tokoh pejuang bahasa dengan para pemimpin tertinggi kerajaan bagi membincangkan isu berkenaan.

Leave a Reply