Category Archives: Wacana Fikrah Ummah

Mampu Menongkah Arus

Oleh Lutfi Zahid

     Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Manusia (MAMPU) merupakan peneraju transformasi penyampaian perkhidmatan awam yang terbilang. MAMPU juga bertanggungjawab dalam memperkaya transformasi penyampaian perkhidmatan awam melalui pengurusan organisasi dan Teknologi Informasi Maklumat atau ICT yang inovatif dan strategik ke arah negara maju. Untuk melihat bagaimana MAMPU melaksanakan gerak kerja dan perancangan masa hadapan, Siri Wacana Fikrah Ummah 9 / 2015 bertajuk “Transformasi Pengurusan dalam Perkhidmatan Awam” yang berlangsung di Dewan Seminar Dato’ Hassan Ahmad, Menara DBP pada 12 Oktober 2015 lalu, menampilkan Dato’ Seri Zainal Rahim Seman, Ketua Pengarah MAMPU bagi menjelaskan peranan dan transformasi yang telah dan akan dilakukan oleh MAMPU.

       Beliau menjelaskan bahawa betapa pentingnya seseorang itu membuka cakupan dan lingkungan pemikirannya dalam menghadapi cabaran semasa. Hal ini berkait rapat dengan keperibadian dan sifat penjawat awam. “Kita mesti memiliki pemikiran yang luwes dan beranjak. Selain itu,kita mahu pemikiran itu boleh mengadaptasikan apa sahaja perubahan yang berlaku di luar bagi faedah perkembangan intelektual kita bersama. Untuk menjadi sebuah negara maju pada masa hadapan, bukannya hanya terletak pada sektor-sektor tertentu sahaja, tetapi bergantung pada sumbangan buah fikiran, tenaga, kreativiti dan inovasi yang datang daripada setiap individu,” ujar beliau.

Rencana ini dipetik dari Dewan Bahasa keluaran Disember

Roh Bahasa dalam Perlembagaan

Oleh Ahmad Sayuti Mohd Yusob

       Bagaimanakah Perlembagaan Malaysia boleh bertahan dalam keadaan politik dan suasana sosial yang kacau-bilau? Hal yang lebih penting lagi, adakah bahasa Melayu benar-benar dipraktikkan secara ikhlas dan murni dari segala sudut menurut perlembagaan? Jika bahasa Melayu dipermainkan dan diperlakukan dengan cara dan amalan yang bercanggah dengan perlembagaan, adakah rakyat Malaysia, dan masyarakat Melayu, khususnya, yang sanggup mempertahan dan mengembalikan maruah bahasa Melayu? Atas dasar semangat perjuangan demi kelangsungan bahasa Melayu, Siri Wacana Fikrah Ummah 7/2015 bertajuk “Peranan Institusi Parlimen dalam Menjaga Kepentingan Melayu Menerusi Perlembagaan” yang berlangsung di Dewan Seminar Dato’ Hassan Ahmad, Menara DBP pada 17 September 2015 lalu, menampilkan Tan Sri Abu Zahar Dato’ Nika Ujang, Yang Dipertua Dewan Negara, bagi menjelaskan peri pentingnya perlembagaan dalam konteks masa kini.

     Beliau mengimbau masa lampau dengan mengingatkan bahawa Malaysia, dengan kemajmukan masyarakatnya, telah dapat bertahan dengan mengamalkan acuan demokrasi berperlembagaan. Kejayaan Malaysia dalam mentadbir urus negaranya sendiri tanpa terjadinya pergolakan atau perpecahan yang mampu meruntuhkan tiang dan sendi negara pada hari ini turut mendapat pengiktirafan pada peringkat antarabangsa.

      Perlembagaan persekutuan merupakan panduan yang mengandungi beberapa perkara yang tidak boleh dipersoalkan, seperti agama Islam sebagai agama rasmi, kedudukan istimewa Raja-Raja Melayu dan Bumiputera di Sabah dan Sarawak, kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, soal kerakyatan dan keistimewaan orang Melayu.

Rencana ini dipetik dari Dewan Bahasa keluaran November